Menü

Eszközök

Porotherm feles tégla 30-as falazatokhoz

2019.09.05.
Lecke

A Porotherm falazati rendszer optimális megoldást nyújt valamennyi járatos falazat-vastagságra, kezdve a 10 cm-essel egészen az 50 cm-esig. Az egyik leggyakoribb falvastagság a 30-as, melynek falazásához a Porotherm termékek kínálatában többféle termék is elérhető: Porotherm 30 N+F, Porotherm 30 Klíma, illetve ennek csiszolt (Profi) kivitele, mellyel jelentős hőszigetelőanyag vastagságot spórolhatunk meg: egy 100 m2-es társasházi lakás esetében 1,67 m2-t nyerhetünk.

Ezek az elemek külső befoglaló formájukat tekintve azonosak. Mivel ezeket a termékeket nagy mennyiségben használjuk, a kivitelezés akár csak kismértékű megkönnyítése jelentős előnyökkel jár.

A kivitelezés gyorsabbá tételének egyik módja a Profi technológia használata, mely során a hagyományos vastaghabarcsos vízszintes habarcshézag helyett, csak egy milliméter vastag fugával ragasztjuk össze a felfekvő felületükön síkra csiszolt elemeket. A kötőanyag lehet ún. vékonyrétegű falazóhabarcs, a Porotherm Profi habarcs, vagy a még gyorsabb kivitelezést lehetővé tevő Dryfix extra ragasztó. A két technológiával 30, illetve 50 %-kal gyorsabban építhetünk meg egy négyzetméternyi falat, mint a vastaghabarcsos eljárással.

A falazás gyorsításának további lehetősége, ha a helyszíni megmunkálásra fordított időt csökkentjük. Ezt a legegyszerűbben úgy érhetjük el, ha a darabolási munkát csökkentjük. A falazat építésekor minden falszakasz, legalább egyik végén, minden második sorban szükség van egy fél tégla méretű elemre.

A darabolást jellemzően vizes téglavágóval, vagy aligátor fűrésszel végzik. Ennek (az egy vágásnak) a költsége ~ 150-170 forint! Így két fél téglát kapunk, melynek egyik fele hornyolt, másik pedig eresztékes, de ami a legfontosabb, és mind a kettőre igaz, hogy a gyárilag nem hornyolt / eresztékes oldaluk esetében feltárulkozik a belső szerkezete a téglának. Ezzel a téglát összefogó külső kéreg folytonossága megszűnik, a tégla sérülékenyebbé válik. A vágott felület miatt két lehetőségünk lesz, vagy a falvégen kívülre fordítjuk a megmaradt kéreget, így egy erős felültetet kapunk, és ebben az esetben habarccsal kell kapcsoljuk a felezett téglát a mellette lévő egész táblához. A másik esetben a vágott felületet kifelé fordítjuk, és így a mellette lévő téglához habarcsolás nélkül kapcsolódhat (amennyiben pont ellentétes a horony-eresztékes elhelyezés iránya, mint a vágott elem) a felezett elem, viszont az így egy könnyen sérülő, gyengített szerkezetű felültetet kapunk, amelybe például nyílászárókat nehezebben tudunk rögzíteni.

A tartószerkezet méretezési szabvány, az EUROCODE alapján nagyobb falazati szilárdsággal lehet a gyári kiegészítő elemeket (úgyis mint Porotherm 30 Feles) tartalmazó falakat méretezni.

A fent leírtak elkerülésére nyújt kiváló megoldást a Porotherm 30 feles, illetve csiszolt változata a 30 Profi tégla. Használatával helyszíni darabolás nélkül lehet falvéget kialakítani, költséghatékonyan, gyorsan. A Porotherm 30 feles (Profi) tégla kialakítása lehetővé teszi, hogy egybeépítsük a Porotherm 30 Klíma (Profi) és 30 N+F termékekkel. A Porotherm 30 AKU Z esetében, annak teljesen eltérő felhasználási területe miatt nem szabad használni a 30 feles téglát, melyet megakadályozandó eltérő horony-ereszték kapcsolatot alakítottunk ki a két termékhez.

Nyomószilárdsági és hőtechnikai teljesítményeit úgy fejlesztettük, hogy megfeleljen mind a Porotherm 30 Klíma, mind a Porotherm 30 N+F követelményeinek.

A termék a megszokott, többutas HWT UNI raklapon érhető el, 160 db-os kiszerelésben, mind a hagyományos, mind pedig a csiszolt kivitelben.

Normája 2 db folyóméterenként.

Az egyes épületekhez szükséges anyagmennyiséget kollegáink a tervek alapján díjtalanul kiszámítják.

A hírhez tartozó kérdések

Köszönjük a válaszait!
A kérdéseket helyesen megválaszolta, a jutalma 20 pont!

Hibás válasz!
Ellenőrizze a válaszait!
Ön egy, vagy több kérdésre nem válaszolt, vagy hibás választ adott!

Kérjük jelentkezzen be!
Bejelentkezés nélkül nem tudjuk rögzíteni a válaszait!

1, Milyen falazóelemekez lehet felhasználni a Porotherm 30 feles (Profi) téglát?

2, Mekkora a mérete a Porotherm 30 feles (Profi) téglának?

3, Miért éri meg használni a Porotherm 30 Feles (Profi) elemet?