Menü

Eszközök

Porotherm 38 Pincetégla

2019.07.09.
Lecke

A Porotherm építési rendszer égetett agyag építési termékei falazatok, födémek megépítésére adnak megoldást. A leggyakoribb felhasználása ezeknek a szerkezeteknek a magasépítés látható részén, azaz a terepszint felett lévő szerkezetekben történik (pl. külső térelhatároló vagy belső elválasztófalak, stb.).

Horony-eresztékes és habarcstáskás elemkapcsolat összehasonlítása

A Porotherm 38 Pincetégla függőlegesen üregelt, hasonlóan a sztenderd nagyüreges falazóelemekhez, azonban a teherbíró képessége magasabb azoknál. Míg egy Porotherm 30 Klíma falazóelem nyomószilárdsági értéke 10 N/mm2, addig a Porotherm 38 Pincetégla esetében ez az érték 40 %-kal több: 14 N/mm2. A függőleges teherbírási érték magasabb volta az épületen belüli helyzete miatt szükséges, ugyanis itt összpontosul az épület felépítményi részének teljes önsúlya, valamint hasznos terhelése is, és kerül átadásra az alaptestekre. Előny továbbá a hagyományos horony-eresztékes falazóelemekhez képest, hogy a Pincetéglák egymáshoz ún. habarcstáskás módon (függőleges, nyitott „üreg” a falazóelem oldalán, melyet a falazóelemek szoros egymás mellé illesztése után kell kitölteni teljes keresztmetszetében habarccsal) kapcsolódnak, azaz a falazóelemek között kémiai kötés által alakul ki oldhatatlan kapcsolat. A tartószerkezeti méretezés során ez a típusú kapcsolat kétszer akkor falazati nyírószilárdsági értéket eredményez, amely értéket alap esetben nem használunk ki falazatoknál, egy ilyen beépítési helyzetben, ahol viszont jelentős oldalirányú igénybevétel is fellép(het) – földnyomás képében – szükség van erre a teljesítményre.

A kerámia falazóelem anyagánál és üregszerkezeténél fogva jelentős hőszigetelő képességgel bír, ami a pince szintjén beépítve is segít, hogy épületünk költséghatékony módon legyen energiatakarékos. A kerámia felület kiváló vakolattartó tulajdonsága miatt időtállóan fogadja a rá kerülő vakolatot, majd a vakolást követően biztonsággal elhelyezhető rá a megfelelő szintű vízszigetelés is.

A hírhez tartozó kérdések

Köszönjük a válaszait!
A kérdéseket helyesen megválaszolta, a jutalma 20 pont!

Hibás válasz!
Ellenőrizze a válaszait!
Ön egy, vagy több kérdésre nem válaszolt, vagy hibás választ adott!

Kérjük jelentkezzen be!
Bejelentkezés nélkül nem tudjuk rögzíteni a válaszait!

1, Falazatok alkalmazása lehetséges és számos előnyt nyújt a felszín alatt is. Mely Porotherm terméket fejlesztették ki erre a célra?

2, Hogyan kapcsolódnak egymáshoz a Porotherm Pincetéglák?

3, Mekkora a nyomószilárdsági értéke a Porotherm 38 Pincetéglának?