Menü

Eszközök

Hogyan válasszunk a különféle tetőfóliák közül?

2019.08.14.
Lecke

Ahhoz, hogy megértsük, milyen különbségek vannak a különböző alátétfóliák között, meg kell ismernünk a különböző fóliatípusokat, a fóliákat alkotó rétegeket, és azok funkcióit.

Előszőr lássuk a legelterjedtebb típusú modern alátéthéjazatok közé tartozó Tondach Fol N és a Tondach Fol K fóliákat.

Mindkettő 3 rétegű Polipropilén fólia mikroperforált membránnal.

Alul és felül található a hordozó- és fedőréteg, közötte pedig a Mikroperforált Funkciómembrán.

- Hordozóréteg és fedőréteg feladata, hogy megvédjék a funkciómembránt a mechanikai hatásoktól és az UV sugárzástól. Szabálytalan, flíz agyagszerkezetük lehetővé teszi, hogy a fólia húzószilárdsága minden irányban kiegyenlítettebb legyen. 


- Mikroperforált funkciómembrán egy nagyon vékony fóliarétek, amin mikroszkopikus méretű lyukak találhatók. Ezeken a lyukakon a gáz halmazállapotú vízpára át tud hatolni, viszont a folyékony halmazállapotú víz felületi feszültsége miatt cseppeket formál, melyek nagyobbak, mint a lyukak, ezért nem tudnak rajtuk átfolyni.

A Tondach Fol Mono DT fólia a fentebbi kettő továbbfejlesztett változata, ahol a hordozó- és fedőréteg között a mikroperforált funkciómembrán helyett monolitikus funkciómembrán található.

  • A monolitikus funkciómembránon nem találhatóak a fentebb említett mikroszkópikus méretű lyukak, ezáltal nagyobb a nyomásállóságuk, nagyobb vízterhet képesek elviselni. A vízmolekulák elnyelődnek a monolitikus membránok anyagának kristályszerkezetében, majd távoznak az anyagból. Ezen fóliák Sd értéke valamivel magasabb, azonban változó értéket mutat; minél nagyobb a párateher, annál nagyobb a páraáteresztő képesség.

A mikroperforált membránok esetén ügyelni kell, hogy a fólia felett ne vágjanak cserepet, mert a por eltömíti a perforációt, és ne használjanak láncfűrészt, mert az abból kicsapódó olaj károsítja a membránt. Ezen kívül nagyon fontos, hogy a fólia nem érintkezhet faanyagvédő szerekkel, ezeknek ugyanis vízlágyító hatásuk van, melynek következtében a vízcseppek elvesztik felületi feszültségüket, és könnyedén áthatolnak a fólián.

Az alábbiakban összefoglaljuk az alapvető különbségeket a kétféle membrán között.

Mikroperforált vs. Monolitikus membrán

 

Mikroperforált (PP)

- Szél és vízálló

- Alacsonyabb húzószilárdság


- Faanyagvédőkkel szemben sérülékeny

- Hőállóság 80°C, olvadáspont 140 °C


- Állandó Sd érték: 0,02

 

 

Monolitikus (PES)

- Szél és vízálló

- Magasabb húzószilárdság


- Faanyagvédőkkel szemben anyagában ellenálló

- Magasabb hőállóság 100°C, olvadáspont 195 °C


-  Változó Sd érték: 0,15 (ha a relatív páratartalom nő, a páraáteresztő képesség is nő)

 

 

A fóliák speciális változata a Tondach Fol Mono Premium, mely a legmagasabb igényeket is képes kielégíteni.

Ez is 3 rétegű, de a megszokottól eltérően itt a középső réteg a hordozóréteg, erre kerül két oldalról bevonatként a thermoplasztikus poliuretán monolitikus film, mely ugyanúgy látja el a páraáteresztő funkciót, mint a Fol Mono DT középső monolitikus membránja. A poliuretán rétegek között a kötés hegesztéssel alakítható ki.

Vízhatlan héjazatoknál előírás a hegeszthetőség. A hideghegesztés oldószerrel történik, a meleghegesztés pedig speciális hőlégfúvó pisztollyal. Az oldószer adagolása speciális ecsetes flakonnal oldható meg könnyedén. Az eljárás lényege, hogy a rétegek felületén hő vagy oldószer hatására roncsoljuk a molekulaláncok közötti kötéseket, melyek visszahűlés vagy az oldószer elpárolgása után újra létrejönnek, immár a két fóliarétegünk között.

A hírhez tartozó kérdések

Köszönjük a válaszait!
A kérdéseket helyesen megválaszolta, a jutalma 20 pont!

Hibás válasz!
Ellenőrizze a válaszait!
Ön egy, vagy több kérdésre nem válaszolt, vagy hibás választ adott!

Kérjük jelentkezzen be!
Bejelentkezés nélkül nem tudjuk rögzíteni a válaszait!

1, Mivel alakítható ki a kötés a poliuretán rétegek között?

2, Mi NEM jellemző a monolitikus membránra?

3, Melyik fólia alkalmas vízhatlan alátéthéjazat kialakításához?