Menü

Eszközök

E4 tervezési alapelvek

2017.11.19.
Lecke

A Wienerberger az e4 épületfilozófia Magyarországra vonatkozó gyakorlati megvalósítását neves szakértőkkel dolgoztatta ki, szem előtt tartva azt, hogy az megfeleljen energiahatékonyság, élhetőség, gazdaságosan megépíthetőség és egészségesség XXI. századi elvárásainak.

Kedves Partnerünk!

Az elkövetkező hetekben az e4 tervezési alapelvekkel ismerkedhet meg bővebben.

Az e4 ház tervezési alapelveit az alábbi 6 kérdéskörben fejtjük ki

  • Tudatos telekválasztás, és tájolás
  • Épületforma
  • Benapozás, árnyékolás
  • Energiatudatos építőanyag-választás
  • Megújuló energia használata
  • Fűtési rendszer

Közülük ezen a héten az első háromról osztunk meg Önnel hasznos tudnivalókat az alábbiak szerint.

 

Tudatos telekválasztás, és tájolás


Amikor telket választunk elsődlegesen a telek földrajzi elhelyezkedése döntő, melyik megyében, településen szeretnénk élni, közelben lakik-e egy számunkra fontos családtag. Határt szabnak a telekkel kapcsolatos elvárásainknak anyagi lehetőségeink is. Fontos szempont, hogy a telek környéke infrastruktúra szempontjából mennyire ideális, van-e elérhető közelben orvosi rendelő, óvoda, iskola, élelmiszerbolt. Előfordul, hogy nem magunk választunk építési telket, hanem pld. örököljük.

Az viszont, hogy lakóházunk az építési telekre a lehető legideálisabban legyen rászabva, vagyis tájolva, az építész feladata. Hiszen sok múlhat a telek adottságainak megfelelő kihasználásán. Minden energiatudatos épületnél alapvető tervezési szempont a lakóhelyiségek (pl. nappali, étkező) és nyílászáróik déli homlokzatokon történő elhelyezése, hogy házunk a téli időszakban a Nap energiájából a lehető legtöbbet hasznosíthassa. Egy kevésbé optimális fekvésű telken is lehet közel nulla energiafogyasztású épületet építeni, de ekkor a telek fekvéséből adódó kedvezőtlen hatásokat ellensúlyozni kell, pld. hatékonyabb fűtési rendszerrel, vagy esetleg jobb hőszigetelő képességű épületszerkezetekkel, ami a költségek növekedéséhez vezet.

Épületforma

Az energiafogyasztásra hatással van az épület formája is. Kompakt, egyszerű tömegformálással, adott térfogathoz kevesebb lehűlő felület tartozik, így télen jóval kevesebb meleg szökik el a külső határoló szerkezeteken keresztül (pld. nyílászárók, tetőszerkezet, padló, falak). Azonos összalapterületű egy- és kétszintes épületek közül a kétszintes épület igényel fajlagosan kevesebb energiát, mivel kompaktabb formája miatt kevesebb lehűlő felülettel rendelkezik.

Benapozás, árnyékolás

Az épületen elhelyezett ablakfelületek energetikai szempontból is meghatározóak. A legoptimálisabb elrendezés, ha az alapterülethez viszonyítva 20-30% az ablakok aránya, ennek 80%-a délre, 15%-a keletre vagy nyugatra, 5 %-a pedig északra van tájolva.Télen a nagy dél-keleti és dél-nyugati üvegfelületeken beáramló napfény felmelegíti a levegőt, ezáltal csökkenti fűtési költségeinket. A déli homlokzatokon elhelyezett nyílászárók miatt viszont az épületet nyári túlmelegedés ellen védeni is kell. Erre alkalmazhatunk modern építészeti megoldásokat, pld. a födém túlnyújtása, pergola építése. Emellett kertépítészeti elemekkel, vagyis növények, fák célirányos ültetésével, ill. az ablak külső oldalán elhelyezett árnyékoló rendszerekkel is elérhetjük a kívánt védelmet.

 

A hírhez tartozó kérdések

Köszönjük a válaszait!
A kérdéseket helyesen megválaszolta, a jutalma 20 pont!

Hibás válasz!
Ellenőrizze a válaszait!
Ön egy, vagy több kérdésre nem válaszolt, vagy hibás választ adott!

Kérjük jelentkezzen be!
Bejelentkezés nélkül nem tudjuk rögzíteni a válaszait!

1, Az energiafogyasztásra hatással van az épület formája is. Kompakt, egyszerű tömegformálással, adott térfogathoz...

2, Minden energiatudatos épületnél alapvető tervezési szempont a lakóhelyiségek (pl. nappali, étkező) és nyílászáróik déli homlokzatokon történő elhelyezése. Miért fontos ez?

3, Mire kell figyelni a déli tájolású nyílászárók esetében?